Leesvoer 
Minimalistisch huishouden Leeg en opgeruimd en hoe houd je dat zo. Het vereist wel de nodige discipline om het zo te houden. Spullen hebben nu eenmaal de gewoonte om ongezien je huis binnen te dringen.. Geen idee hoe ze dat doen maar als je niet oplet zitten ze overal.. Waarschijnlijk sluipen ze ‘s nacht je huis in..... Spullen blijven graag plakken aan rommel. Als je iets op tafel legt en niet opruimt, grote kans dat binnen no time er spullen naast liggen. Zo gaat dat met iedere ruimte in huis. Het helpt als je bij alles wat je doet 10 seconden nadenkt en direct opruimt. Wij hebben een strak huishouden omdat we nu eenmaal van een minimalistische omgeving houden. Alleen leven met de spullen die je daadwerkelijk nodig hebt. Ik vind dat echt een luxe.

Dennis Storm heeft een prachtig boek geschreven; ‘Weg Er mee. Thuis leven alsof je altijd op reis bent’
 Daarom is het slapen in een hotel zo fijn... een strak opgemaakt bed, een opgeruimde doucheruimte met spullen die je werkelijk nodig hebt om te douchen en meer niet. Allemaal principes die je thuis ook kunt doorvoeren.

Wij mensen bewaren van alles en nog wat omdat we herinneringen willen vast houden. Maar intussen lijken veel van onze huizen een opslag plaats met veel nietszeggende spullen en we blijven kopen omdat we graag willen dat ons huis iets zegt over ons. Dat kost onnodig veel geld en het huis wordt er niet mooier van. Trends veranderen om de haverklap omdat hun nu eenmaal big business is. Ook zijn er mensen die bewust de trends niet volgen en ergens zijn blijven steken in het interieur van 20-30 jaar gelden maar ook deze huizen kunnen vol staan want we verzamelen wat af.

De hal
Hier maken mensen kennis met je en vormen mensen binnen 10 sec. een indruk van jou en je huis Kijk eens kritische naar je entree. In de meeste gevallen is een hal of gang een opslag plaats voor jassen, schoenen en prullaria. Haal eerst alles weg. Als je een bijkeuken heb verplaats de kapstok dan naar de bijkeuken. Bewaar de kapstok in de hal alleen voor bezoek, Heb je een nis in de hal dan zou je deze ook dicht kunnen maken met een deur en daar een garderobe kast van kunnen maken. Naast dat een ruime en opgeruimde gang of hal mooi is heeft het nog een belangrijke reden om juist deze ruimte zo leeg mogelijk te houden. Het is vaak de vluchtroute als er brand uitbreekt. Dat wordt een heel probleem als juist deze ruimte vol staat en hangt met brandbare jassen en andere spullen.

Keuken
Bekijk je keuken eens kritisch, heel veel spullen heb je niet nodig om gelukkig te leven. Wat staat er allemaal in de kasten, op de kasten en op je aanrecht? Gebruik je dat ook allemaal? En zo ja, hoe vaak? Schrijf eens week lang op wat je daadwerkelijk hebt gebruikt en bewaar alleen die dingen. De rest zou je kunnen weggeven of verkopen. Je komt vast ook dingen tegen die je een paar keer per jaar gebruikt, bijvoorbeeld een broodmachine. Dan kun je je afvragen of daar een andere oplossing voor is. Je kunt in het geval van de broodmachine er ook voor kiezen om de plaatselijke bakker te steunen en daar af en toe een extra lekker brood te kopen. Als je het minimalisme nog wat verder door wil trekken kun je je ook afvragen of je de apparaten die je gebruikt ook echt nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan de vaatwasser? Wat is er mis met een teil en een afwaskwast? De afwas is zo klaar, terwijl de vaatwasser zijn tijd en energie verbruikt. Een absoluut monster in de keuken vind ik zelf de magnetron. Het is een lelijk ding, waar we jaren zonder hebben gekund. Opwarmen gaat ook prima op het fornuis, in de oven of au bain-marie. Voor servies geldt hetzelfde. Je hebt geen 20 kopjes nodig als je met zijn vieren woont, geen 20 borden, etc. kies wel voor mooi kwaliteit servies zodat je ervan blijft genieten Maar wat dan als je gasten krijgt die blijven eten? Daar zijn verschillende oplossingen voor. Vraag of ze hun eigen bord mee willen nemen Als je dat met hen bespreekt, wordt het al gauw een goede gewoonte die anderen van je overnemen. Probeer te leven met zo min mogelijk apparaten. Dat is duurzamer, je houdt meer geld over, je huis wordt veiliger (minder apparatuur betekent ook minder brandgevaar) en je leeft intenser.

Woonkamer
Kijk ook eens rond in je woonkamer. Wat je daadwerkelijk nodig hebt, is vaak alleen een bank en/of stoelen, een koffietafel en waarschijnlijk de tv en natuurlijk prettige verlichting. Meer heb je echt niet nodig om comfortabel te leven. En de rest van de spullen? Vraag jezelf af of die spullen echt nodig hebt. Vaak geven ze alleen maar onrust en gebruik je ze niet of nauwelijks. Probeer in huis één grote kast te hebben waar alles in kan, zoals je cd’s en andere belangrijke spullen waar je echt niet zonder kunt. De rest van de kasten kunnen dan het huis uit.

Slaapkamer
Voor de slaapkamer geldt hetzelfde verhaal. Eigenlijk heb je alleen een bed nodig met mooi beddengoed en een stoel voor je kleding die je uit doet voor het slapen gaan. Als je alles uit je slaapkamer haalt en er alleen een bed en een stoel neerzet, zul je merken dat je veel prettiger kunt inslapen. En de kledingkast dan? Alleen als je er echt geen andere ruimte voor hebt, zet je ‘m in de slaapkamer. Heb je een kamer over, zet dan de kast en strijkspullen op een andere kamer.  Kleding bewaren in je slaapkamer is ongezond vanwege het stof en het geeft onrust in je hoofd. Zorg dat in je kledingkast alleen kleding zit die je draagt. Het heeft geen zin om kleding jarenlang te laten verstoffen. Maak daar een ander mee blij! Het zelfde geldt voor beddengoed. Je hebt echt geen 10 dekbedhoezen nodig met 3 bedden in huis. 

Rust, ruimte en sfeer
Tja, dan heb je het huis leeg gehaald. Hoe zorg je er nu voor dat het toch sfeervol wordt? We zijn nogal geneigd te denken dat sfeervol en gezellig maken, te maken heeft met spullen. Maar te veel spullen versterken elkaar niet, ze verzwakken elkaar eerder. Kies om te beginnen voor één kleur op de muren. Dat zorgt ervoor dat de met zorg gekozen spullen, die mogen blijven, de aandacht krijgen die ze verdienen. De muren versterken de spullen en trekken niet de aandacht naar zichzelf. Durf te kiezen voor niks of één. Eén vaas is mooi en interessant, meerdere vazen maken het niet per se mooier of interessanter. Plaats een keer niets op je vensterbank. Een vensterbank vol met spullen oogt al gauw rommelig en twee dezelfde potten is niet echt origineel. Wees terughoudend met wat je aan de muren hangt. Eén schilderij is vaak veel mooier dan meerdere schilderijen. Dat ene schilderij krijgt aan een lege muur alle aandacht en blijft bijzonder. Eén stoel naast een bank is spannender dan de geijkte twee stoelen. En kun je echt niet zonder je boeken en dus je boekenkast? Zorg dan dat je er alleen boeken in plaatst en het geen verzamelplaats wordt van andere spullen.  Heb je een kast in de kamer staan waar je echt niet zonder kunt, plaats er dan geen spullen op om het kastje ‘opte leuken’. Een kast is vaak mooi van zichzelf en heeft dat allemaal niet nodig. Het doet vaak eerder afbreuk aan de kast. Wij mensen hebben op één of andere manier de neiging om overal wat op te zetten. Maar dat hoeft niet, het is niet nodig. Benut de hele ruimte met de weinige spullen die je terug zet.

Maak geen hoekjes, waar je alle meubels bij elkaar propt. Maar durf de meubels ruimer neer te zetten, durf de ruimte te gebruiken nu het leeg is. Zie alles wat je terug plaats als een kunstobject, die worden geplaatst als individuen, mooi en interessant van zichzelf. Zo creëer je een mooie rustige ruimte waar je jaren mee vooruit kunt. Het vraagt tijd om aan leegte te wennen. Geef jezelf die tijd, minimaal 48 uur, maar maak er gerust een week van voordat je meer spullen terugzet. Meestal ben je na 48 uur om en wil je niet meer terug naar een druk interieur. Je zult merken dat je hoofd rustiger wordt en het kopen van spullen op de achtergrond verdwijnt. Daardoor houd je geld over voor belangrijker zaken.

Niet makkelijk
Het is absoluut niet makkelijk om de knop om te draaien en te leren leven met minder spullen. Aan spullen zit nogal wat emotionele waarde, denken we. Soms zijn we bang herinnering te verliezen als we de spullen weg doen. Mijn ervaring is dat we mensen en gebeurtenissen herinneren in ons hart. We hebben de spullen vaak niet nodig om die herinneringen te bewaren. Kies alleen het allermooiste en wat bij je past. Probeer je los te maken van je spullen en ervaar een leven met meer tijd en ruimte voor dingen die echt waardevol voor je zijn.  Het kost wat moeite ook emotioneel om alles op te ruimen, op te knappen en veel weg te doen maar je krijgt er een geweldig, mooi en interessant huis voor terug.